Wykonanie
Skladniki:3 kg.
kapusty1 kg
marchewki2 lyzki
soliZalewa:0.5 szkl.
octu4 szkl.
wody2 plaskie lyzki
soli1.5 lyzki
cukru5 lyzek
musztardy np.sarepskiejDodatkowo Do Kazdego Sloika:1
listek laurowy3 ziarna
ziela angielskiegkapuste szatkujemy,zasypujemy
sola i odstawiamy na 30 min.
marchewke zetrzec na tarce o srednich oczkach.
kapuste odcisnac z soku (sok nie bedzie potrzebny) dodac do niej
marchewke i dokladnie wymieszac.zagotowac zalewe.
kapuste z
marchwia przelozyc do sloikow i zalac goraca zalewa.sloiki wytrzec,szczelnie zamknac.pasteryzowac 20 minodwracamy do
gory dnem i zostawiamy do wystygniecia.oznaczamy i odstawiamy w ciemne i chlodne miejsce.ja za kazdym razem jak zalewam goraca zalewa,zakrecam sloiki i zeby sie upewnic ze dobrze dokreconyodwracam odraz do
gory dnem jesli
woda sie wydostaje dokreca mi moj maz ;)
ZYCZE SMACZNEGO