Wykonanie
Inspirowane wcześniej opisywaną szarlotką szybkie i łatwe ciasto z
borówkami i pianą z
białek. Bardzo bardzo kruche:)Nie jest bardzo słodkie więc jeśli macie ochotę na coś naprawdę słodkiego proponuję dodać więcej
ksylitolu albo posypać
borówki gorzką czekoladą:)Składniki na duża tortownicę.Składniki:70g
masła150 g gęstego
jogurtu naturalnego (mały kubeczek)pudełeczko
borówek 250głyżeczka
proszku do pieczenia2
jajkaSposób przygotowania:
Migdały,
mąkę amarantusową i
amarantus zmieszać z 2 łyżkami
ksylitolu, pokrojonym na drobne kawałki zimnym
masłem,
żołtkami i
jogurtem i zagnieść ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wygnieść ok. 2/3 ciasta na spód i ok. 1 cm krawędź. Włożyć do lodówki na godzinę. Resztę ciasta wysypać luźno na talerzyk i też włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Z
białek i łyżki
ksylitolu ubić sztywną pianę.
Borówki wyłożyć na wcześniej przygotowany spód zostawiając po bokach ok. pół centymetra wolnego miejsca. Delikatnie przykryć pianą i posypać kruszonką starając się wsypać ją też w wolne miejsce na obrzeżach. Piec ok. 40 w 180C.