ßßß Cookit - przepis na kruche ciasto z borówkami i pianą

kruche ciasto z borówkami i pianą

nazwa

Wykonanie

Inspirowane wcześniej opisywaną szarlotką szybkie i łatwe ciasto z borówkami i pianą z białek. Bardzo bardzo kruche:)
Nie jest bardzo słodkie więc jeśli macie ochotę na coś naprawdę słodkiego proponuję dodać więcej ksylitolu albo posypać borówki gorzką czekoladą:)
Składniki na duża tortownicę.
Składniki:
70g masła
150 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
pudełeczko borówek 250g
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Sposób przygotowania:
Migdały, mąkę amarantusową i amarantus zmieszać z 2 łyżkami ksylitolu, pokrojonym na drobne kawałki zimnym masłem, żołtkami i jogurtem i zagnieść ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wygnieść ok. 2/3 ciasta na spód i ok. 1 cm krawędź. Włożyć do lodówki na godzinę. Resztę ciasta wysypać luźno na talerzyk i też włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Z białek i łyżki ksylitolu ubić sztywną pianę. Borówki wyłożyć na wcześniej przygotowany spód zostawiając po bokach ok. pół centymetra wolnego miejsca. Delikatnie przykryć pianą i posypać kruszonką starając się wsypać ją też w wolne miejsce na obrzeżach. Piec ok. 40 w 180C.
Źródło:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/kruche-ciasto-z-borowkami-i-piana.html