Wykonanie
Każdy kto choć raz spróbuje zupy z pieczonej
papryki bądź pieczonej
papryki i
pomidorów będzie ją powtarzał i powtarzał... Jest pyszna!Poniżej składniki na naszą czerwoną zupę (na 4 porcje):jedna średnia
cebula2 ząbki
czosnku3
suszone pomidory4
czerwone paprykipuszka
pomidorów w puszcze (bez skórki)
sól i
pieprz do smaku
zioła prowansalskie lub
oregano czy
bazyliapapryka węgierska mielona słodkaopcjonalnie:
kostka rosołowa albo
bulionPrzygotowanie:1. zaczynamy od rozgrzania piekarnika i wstawienia tam
papryki - najlepiej pokrojona na pół i oczyszczona - w piekarniku powinna być około 30-40 minut w 180-200 stopniach, do czasu, gdy skórka zacznie być czarna, pieczemy je w naczyniu bez przykrycia2. wyjmujemy
paprykę - musimy zdjąć z niej skórkę, można na chwilę naczynie w którym się piekła przykryć folią aluminiową, wtedy skórka zejdzie nam prawie sama
3. kroimy
cebulę w tzw. piórka dusimy na łyżce
oliwy dodając nieco
soli i mielonej
papryki węgierskiej, która ma niesamowity smak oraz podkręci kolorystycznie naszą zupę4. dodajemy
suszone pomidory, naszą
paprykę i
pomidory z puszki, przyprawiamy i mieszamy
5. dodajemy szklankę
wody i opcjonalnie
kostkę rosołową (albo
bulion); ja w celu ograniczenia kaloryczności nie dodałam ani
bulionu, ani kostki - jedynie zwykłą
wodę, smak
papryki i
pomidorów jest tak intensywny, że wg mnie
bulion jest zbędny
6. gotujemy, zestawiamy z ognia i używamy blendera, jeszcze raz wstawiamy na gaz podgotowujemy i ostatecznie przyprawiamy
Zupa jest praktycznie gotowa. Możemy podać ją z
parmezanem, grzankami, paluszkami grissini. Każda jej wersja jest przepyszna.Najbardziej dietetyczna wersja tej zupy to po prostu zupa bez dodatków, jej smak wynagrodzi Wam brak jakiejkolwiek grzanki :)Muszę przyznać, że zupa nabiera jeszcze więcej smaku na dzień po jej przygotowaniu.Kiedyś już pokazywałam Wam bardzo podobną wersję tej zupy TUTAJSmacznego!