Wykonanie
Dzisiaj przedstawię Wam moją ostatnią wariację kulinarną na temat
makaronu. Patent z użyciem zupy cebulowej do
kurczaka ściągnęłam od koleżanki,
ser pleśniowy to już mój wymysł :)
Makaron z zupą
cebulową i
serem pleśniowymNiezbędne składniki:
makaron, ja użyłam pełnoziarnistego penne
filet kurczakaser pleśniowy, np. trójkąt lazura niebieskiego1 mały
jogurt naturalny (wykorzystałam pół)zupa cebulowa w proszkukilka kropel
oliwypół szklanki
wodysól do posolenia
wody z
makaronemWykonanie:Ja rozpoczęłam od pokrojenia w kostkę
kurczaka, posypałam go zupą
cebulową i wstawiłam na 2h do lodówki.Samo przygotowanie trwa dosłownie 15 minut. Nastawiłam
wodę na
makaron i rozgrzałam patelnię, w której wylałam kilka kropel
oliwy, ułożyłam wcześniej zamarynowanego
kurczaka. Gdy zaczął się smażyć zmniejszyłam ogień i po chwili dodałam trochę
wody, żeby się bardziej dusiło niż smażyło.
Wodą podlewałam kilka
razy, w
sumie zużyłam około 1/2 szklanki. Z zupy robi się coś na kształt sosu. Gdy
kurczak był gotowy, dodałam drobno pokrojony lazur, chwilę pomieszałam. W tym czasie
makaron był gotowy. Po zdjęciu
kurczaka z kuchenki dodałam 1/2 małego kubka
jogurtu naturalnego, szybko wymieszałam i podałam.Wyszło pyszne. Nie trzeba dodawać już żadnych przypraw. Zarówno zupa cebulowa jak i
ser pleśniowy nadają potrawie bardzo ciekawy smak. Polecam.Smacznego!