Wykonanie
Poniżej przedstawiam pomysły na przygotowanie
śledzi .Pierwszy pomysł ściągnięty od mojego taty, który pewnie go ściągnął od kogoś.. w każdym razie takimi
śledziami zajadałam się rok temu, a w tym roku postanowiłam zrobić je samodzielnie.
Śledzie na słodko z
rodzynkamipotrzebujecie:->
filety śledziowe Matjasy, 6 szt.->
cebula, 6 szt. średniej wielkości->
rodzynki, 2 garście->
koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki->
olej, na oko :)Najpierw musicie wymoczyć
śledzie, ja moczyłam około 2h w zimnej wodzie, kilka
razy ją zmieniając.
Śledzie nie powinny być bardzo słone, najlepiej próbować. Jak będą za słone, potrawa po prostu nie będzie smaczna. Zasada ta dotyczy
trzech przedstawionych przeze mnie przepisów.Samo przygotowanie:
cebulę należy pokroić w drobną kostkę i wrzucić ją na rozgrzany
olej, trzeba ją zeszklić. Często mieszajcie, żeby jej nie spalić. Gdy już będzie prawie idealna, dokładacie
rodzynki, dusicie, mieszacie i dodajecie
koncentrat pomidorowy. Mieszacie i odstawiacie do wystygnięcia.I teraz dwie opcje do wyboru (jak wystygnie):mieszacie razem z pokrojonymi w mniejsze kawałki filetami
śledzia i następnie wkładacie do słoikaalbo układacie w słoiku warstwami
cebula z
rodzynkami,
śledzie i tak na zmianę.Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało! :)Pomysł na śledzenie nr 2 to rozwinięcie pierwszej wersji. Pomyślałam, że skoro można zrobić je z
rodzynkami i wychodzą przepyszne,
czemu nie dodać czegoś jeszcze... Takim o to sposobem powstały:
Śledzie z
rodzynkami,
morelami i
suszoną śliwkąOprócz wymienionych składników potrzebujecie jeszcze 10
moreli i 10 suszonych
śliwek. Całość przygotowania jest identyczna,
morele i
śliwki kroicie na drobną kostkę (wielkości
cebuli czy
rodzynek) i dodajecie do reszty składników.Smacznego! :)Żeby nie było tak całkiem słodko, teraz "standardowe"
śledzie wg przepisu zaczerpniętego od mojej mamy.
Śledzie z
cebulką,
octem o
oliwąpotrzebujecie:->
filety śledziowe Matjasy, 10 szt.->
cebula, 5 szt. średniej wielkości, pokrojona w piórka-> roztwór: 3 szklanki
wody i 1 szklankę
octu->
olej, na oko :)Zaczynamy od pokrojenia
cebuli, najładniej wygląda taka w piórka. Zalewamy ją wrzątkiem na około 5-7 minut, po tym czasie odlewamy
wodę.W garnku gotujemy roztwór: 3 szklanki
wody + 1 szklanka
octu.
Śledzie kroimy w kawałki lub używamy całych filetów, polecam pełną dowolność. Ja pokroiłam w kawałki takie około 2 cm.Gdy roztwór nam wystygnie (konieczne, musi być zimny) zalewamy nim nasze
śledzie i trzymamy tak około 20 minut.
Śledzie będą białe i jędrne.Następnie bierzemy słoik i układamy:
cebula,
śledź, zalewamy
olejem (
oliwą) i tak na zmianę. Na samym końcu dopełniamy
olejem.Odstawiamy i w zasadzie jutro już będą przepyszne :)Polecam wspomniane przepisy i życzę SMACZNEGO! :)