SKŁADNIKI- 1 pierś z kurczaka- przyprawa do gyrosa- oliwa- zielony ogórek- sałata lodowa- 2 pomidory- sos koperkowy- koper świeżyWYKONANIEPierś z kurczaka myjemynacieramy przyprawa do gyrosanakłuwamy filet ,żeby przyprawa lepiej się wchłonęła do środkazalewamy oliwą z oliwekodstawiamy do lodówki na 2 -3 godzinkinastępnie układamy na gorącej patelniobsmażamy na wolnym ogniu z obu strontak ,żeby filet był miękki w środkuobsmażony filet zdejmujemy na talerz czekamy ,aż wystygniemy w tym czasie kroimypomidory w kostkęzielony ogórek w plasterkirwiemy sałatę lodową w drobne kawałki jak filet przestygnie kroimy w średniej grubości kawałkiukładamy w salaterce warstwamipomidory ,ogórkisałata i filet z kurczakanie zalewamy sosem całości sałatkisos robimy oddzielnie i polewamy sałatkę dopiero po nałożeniu na talerz.SOSSos koperkowy rozrabiamy z oliwą i wodą dodajemy szczyptę soli i cukru ,żeby podnieść walory smakowe ja do sosu dodaje drobno pokrojony świeży koper i takim sosem polewamy sałatkę.