Wykonanie

Nigdy nie byłam zwolenniczką sklepowych budyniów. Zawsze wydawały mi się zbyt ciężkie, kaloryczne, trąciły sztucznością i pachnącymi chemikaliami. Dlatego bardzo się ucieszyłam, kiedy natrafiłam na ten przepis na
czekoladowy budyń owsiany, który jest wykonany wyłącznie z naturalnych składników. Znakomicie nadaje się dla osób, które nie
piją z różnych względów
mleka. Zresztą sami zobaczcie.Składniki na 3-4 porcje:1 szklanka
płatków owsianych górskich3- 3,5 szklanek
wody3-4 łyżki
kakao, najlepiej surowegodowolna substancja słodząca ( u mnie
syrop klonowy)szczypta
soliPrzygotowanie:
Płatki zalać 1 szklanką zimnej
wody i odstawić na całą noc lub na minimum 4-5 godzin.Kiedy zupełnie zmiękną, dodać pół szklanki
wody i zmiksować, najdrobniej jak tylko się da, mikserem do
drinków lub blenderem. Dodać 1,5 szklanki
wody i zmiksować do połączenia.
Mleko owsiane, które powstanie, odstawić na 10-15 minut. Następnie odlać 1/4
mleka, dodać do niego
kakao i dokładnie wymieszać. Pozostałą część płynu ustawić na średnim ogniu, dodać
sól i słód do smaku. Część
kakaową wlać do garnka i całość dobrze połączyć. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, a następnie gotować około 3-4 minut lub do momentu, gdy
budyń zgęstnieje( powinien być dokładnie tak gęsty lub nawet gęstszy od tradycyjnego budyniu).Posypać dowolnymi dodatkami:
orzechami,
czekoladą,
owocami,
skórką pomarańczową. Możecie go spożywać na ciepło lub zimno.