Wykonanie
Jeśli macie ochotę w ciągu dnia na energetyczną, sycącą i zdrową przekąskę, te batoniki są w sam raz dla Was. Pełne ziaren,
orzechów i
suszonych owoców, szybko zaspokoją Wasz głód. Mają jednakże pewną wadę - szybko znikają. ;-) Przepis pochodzi z książki „Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” G. D’Acampo, który jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej, ceniącym smaczne, niskokaloryczne dania. Batoniki możecie przechowywać w szczelnie w zamkniętym pojemniku. Jak zapewnia autor, zachowują świeżość do tygodnia. W moim domu jednak przetrwały dwa dni. Polecam. ;-)
Składniki na 14 sztuk:150 g
suszonych żurawin100 g
suszonych moreli60 g
orzechów pistacjowych pozbawionych łupin50 g
nasion słonecznika50 g
płatków owsianych60 g
mąki razowej ( zamiast tego zmieliłam
siemię lniane)60 ml
soku pomarańczowego4 łyżki płynnego
miodu lub innego słoduRozgrzej piekarnik do 190˚C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Wrzuć
suszone owoce do robota kuchennego i zmiksuj, rozdrabniając na niezbyt małe kawałki.Dodaj
orzechy pistacjowe,
nasiona słonecznika,
płatki owsiane i
mąkę. Wlej
sok pomarańczowy oraz
miód i zmiksuj ponownie, aż składniki z grubsza się połączą. Przełóż masę na przygotowaną blachę do pieczenia i rozprowadź równo nożem na grubość około 1cm.Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut, aż masa się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika, zostaw na blasze do ostygnięcia, a
potem pokrój na kawałki.