Wykonanie
Kruche
ciasteczka z
cukierkami. Są kolorowe i od razu poprawiają humor:)Nie są słodkie - są maślane, delikatne i kruche, a w dodatku pięknie pachną i dobrze smakują.Co jeszcze za nimi przemawia? Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.Składniki na około 28 sztuk:2 i 1/3 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru200 g miękkiego
masła1
jajko1 płaska łyżeczka
sodyszczypta
soli4 krople zapachu śmietankowego/waniliowegook 200 g drażetekMusimy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.W misce mieszamy składniki suche -
mąkę,
sól i
sodę. W drugiej misce na puch ucieramy mikserem
masło z
cukrem. Następnie zwalniamy obroty i dodajemy
jajko oraz
zapach śmietankowy (
waniliowy). Na koniec dodajemy
mąkę,
sól i
sodę i delikatnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki, układamy je w odstępach (bo trochę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i wciskamy kilka drażetek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.Życzę miłej zabawy i udanych wypieków:)