ßßß Cookit - przepis na Muffiny marchewkowe z rodzynkami i migdałami

Muffiny marchewkowe z rodzynkami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Na wiosnę zasiałam marchew. Wyrosło jej zdecydowanie za dużo, więc wciąż poszukuję pomysłów do czego mogę ją wykorzystać.
Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie ciastem marchewkowym, które zrobiła jej mama i siostra. U mnie w domu nigdy nie robiło się tego ciasta, ale ja znałam, ponieważ jadłam je w liceum z okazji świąt. Poprosiłam o przepis i od słowa do słowa wyszło, że z tego ciasta mogą wyjść niezłe muffiny. Postanowiłam spróbować.
Jednak jak przyszło co do czego, okazało się, że zostawiłam kartkę z przepisem w pracy...
Ale od czego jest internet! Przeszukałam kilka blogów kulinarnych i znalazłam to, czego szukałam! Inspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Gotowanie pod gruszą . Nieco inne ciasto od tego, co dostałam, ale równie pyszne!
Muffiny marchewkowe z rodzynkami i migdałami
/ Carrot muffins with raisins and almonds
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g miodu
180 g utartej marchwi
50 g rodzynek
25 g posiekanych migdałów
80 ml mleka
35 g oleju kokosowego
2 jajka
łyżeczka śmietany 12%
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać marchew, rodzynki i migdały. W osobnej misce wymieszać olej, mleko, śmietanę oraz jajka. Dodać płynne składniki do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do foremek i piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
Ingredients:
150 g wheat flour
150 g whole wheat flour
60 g honey
180 g grated carrots
50 g raisins
25 g chopped almonds
80 ml milk
35 g coconut oil
2 eggs
1 teaspoon sour cream 12% fat
1 and 1/2 teaspoon baking powder
teaspoon of cinnamon
1/2 teaspoon nutmeg
1/2 teaspoon ginger
Preparation:
Mix flour, baking powder and spices. Add the carrots, raisins and almonds. In a separate bowl, combine oil, milk, cream and eggs. Add liquid ingredients to dry. Mix thoroughly. Put muffin cups in muffin form. Put the dough into forms and bake at 180 degrees C for approx. 30-35 minutes.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/08/muffiny-marchewkowe-z-rodzynkami-i.html