Wykonanie
Na wiosnę
zasiałam marchew. Wyrosło jej zdecydowanie za dużo, więc wciąż poszukuję pomysłów do czego
mogę ją wykorzystać.Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie
ciastem marchewkowym, które zrobiła jej mama i siostra. U mnie w domu nigdy nie robiło się tego ciasta, ale ja znałam, ponieważ
jadłam je w liceum z okazji świąt. Poprosiłam o przepis i od słowa do słowa wyszło, że z tego ciasta mogą wyjść niezłe muffiny. Postanowiłam spróbować.Jednak jak przyszło co do czego, okazało się, że zostawiłam kartkę z przepisem w pracy...Ale od czego jest internet! Przeszukałam kilka blogów kulinarnych i znalazłam to, czego szukałam! Inspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Gotowanie pod gruszą . Nieco inne ciasto od tego, co dostałam, ale równie pyszne!
Muffiny
marchewkowe z
rodzynkami i
migdałami/ Carrot muffins with raisins and almonds(scroll down to see a recipe in English)Składniki:150 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej60 g
miodu180 g utartej
marchwi50 g
rodzynek25 g posiekanych
migdałów80 ml
mleka35 g
oleju kokosowego2
jajkałyżeczka
śmietany 12%1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
imbiruPrzygotowanie:Wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawy. Dodać
marchew,
rodzynki i
migdały. W osobnej misce wymieszać
olej,
mleko,
śmietanę oraz
jajka. Dodać płynne składniki do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do foremek i piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
Ingredients:150 g wheat
flour150 g whole wheat
flour60 g honey180 g grated carrots50 g raisins25 g chopped almonds80 ml milk35 g coconut oil2 eggs1 teaspoon sour cream 12% fat1 and 1/2 teaspoon baking powderteaspoon of cinnamon1/2 teaspoon nutmeg1/2 teaspoon gingerPreparation:Mix
flour, baking powder and spices. Add the carrots, raisins and almonds. In a separate bowl, combine oil, milk, cream and eggs. Add liquid ingredients to dry. Mix thoroughly. Put muffin cups in muffin form. Put the dough into forms and bake at 180 degrees C for approx. 30-35 minutes.