Wykonanie
Kiedy zobaczyłam w książce "Apetyczna panna Dahl" przepis na te muffiny byłam zachwycona. Wyglądały tak pysznie i miały uroczą dekorację (w postaci zapieczonego kawałka
gruszki z ogonkiem)! Moja dekoracja nie wyszła i ciacha nie wyglądały pięknie, ale za to jak smakowały...W przepisie wprowadziłam kilka małych zmian: nie dodałam
gruszki w kawałkach, zmniejszyłam ilość
sody, a zamiast
imbiru w proszku użyłam świeżego. Sophie Dahl dodała do 12 muffinek dwie łyżeczki
proszku do pieczenia i jedną
sody oczyszczonej. Oszaleli?! Mają jakiś inny proszek niż my?Nigella Lawson też dodaje do swoich wypieków mnóstwo
sody. O co z tym chodzi?Tymi muffinami przekupiłam kolegę — chciałam, żeby zrobił za mnie pracę. Udało się! :)Czy to nie jest najlepsza rekomendacja?Składniki na 12 muffinek:145g
mąki pszennej (ewentualnie orkiszowej)150g błyskawicznych
płatków owsianych1 łyżeczka
proszku do pieczenia (płaska!)1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka świeżo startego
imbiruWszystkie te składniki wymieszać w dużej misce. Zrobić w nich dołek i dodać inne składniki:225g puree z
gruszki*2
jajka lekko ubite1/2 szklanki
mleka1 łyżka płynnego
miodu (to musi być duża łyżka, można dodać więcej)110g
rodzynek (dokładnie umytych)Wymieszać wszystko delikatnie, nastawić piekarnik na 190 C i piec przez 20–30 minut. nie posiadam formy na muffinki, więc moje babeczki zawsze pieką się w formach domowej roboty .*Dużą
gruszkę zmiksuj (jeżeli jest sucha dodaj łyżkę
wody), albo kup mus
gruszkowy dla bobasów.Ciepłą wiosną muffiny smakują najlepiej na świeżym powietrzu. I tak zostały przeze mnie wchłonięte.