ßßß Cookit - przepis na Gruszkowe muffiny od panny Dahl

Gruszkowe muffiny od panny Dahl

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam w książce "Apetyczna panna Dahl" przepis na te muffiny byłam zachwycona. Wyglądały tak pysznie i miały uroczą dekorację (w postaci zapieczonego kawałka gruszki z ogonkiem)! Moja dekoracja nie wyszła i ciacha nie wyglądały pięknie, ale za to jak smakowały...
W przepisie wprowadziłam kilka małych zmian: nie dodałam gruszki w kawałkach, zmniejszyłam ilość sody, a zamiast imbiru w proszku użyłam świeżego. Sophie Dahl dodała do 12 muffinek dwie łyżeczki proszku do pieczenia i jedną sody oczyszczonej. Oszaleli?! Mają jakiś inny proszek niż my?
Nigella Lawson też dodaje do swoich wypieków mnóstwo sody. O co z tym chodzi?
Tymi muffinami przekupiłam kolegę — chciałam, żeby zrobił za mnie pracę. Udało się! :)
Czy to nie jest najlepsza rekomendacja?
Składniki na 12 muffinek:
145g mąki pszennej (ewentualnie orkiszowej)
150g błyskawicznych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska!)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Wszystkie te składniki wymieszać w dużej misce. Zrobić w nich dołek i dodać inne składniki:
225g puree z gruszki*
2 jajka lekko ubite
1/2 szklanki mleka
1 łyżka płynnego miodu (to musi być duża łyżka, można dodać więcej)
110g rodzynek (dokładnie umytych)
Wymieszać wszystko delikatnie, nastawić piekarnik na 190 C i piec przez 20–30 minut. nie posiadam formy na muffinki, więc moje babeczki zawsze pieką się w formach domowej roboty .
*Dużą gruszkę zmiksuj (jeżeli jest sucha dodaj łyżkę wody), albo kup mus gruszkowy dla bobasów.
Ciepłą wiosną muffiny smakują najlepiej na świeżym powietrzu. I tak zostały przeze mnie wchłonięte.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/05/gruszkowe-muffiny-od-panny-dahl.html