Wykonanie
Pomysł na ciasto z
kaszy manny, nazywane przez niektórych
kaszakiem, kasznikiem, kaszowcem, stefanią lub oszukanym sernikiem, podsunął mi mój chłopak. Opowiadał o pysznym cieście, które w czasach jego dzieciństwa mama robiła przynajmniej raz w miesiącu. Zaintrygował mnie tą opowieścią.Ja nigdy takiego ciasta nie
jadłam. Nawet nie wiedziałam, że z
kaszy manny można zrobić coś takiego, jak ciasto. Zawsze
kaszka kojarzyła mi się tylko i wyłącznie z pyszną zupą na śniadanie-albo na
mleku, albo na wodzie z dodatkiem tartego
jabłka.Postawiłam sobie za cel, by takie ciasto zrobić. Trochę z ciekawości, trochę po to, by przypomnieć mu smak dzieciństwa.Dawno temu kupiłam duże opakowanie
kaszy, by mu takie
ciastko sprawić.Jak to w moim przypadku bywa, długo z tym zwlekałam, a to bo nie było czasu, bo było coś innego do zrobienia, albo po prostu ze zwykłej sklerozy.Na szczęście się w końcu się zebrałam. Że też nigdy wcześniej nie
jadłam tego ciasta! Pyszne, słodkie, banalnie proste, coś w sam raz dla leniwców, bo nie wymaga pieczenia.
/Cocoa
cake with semolina(scroll down to see a recipe in English)Składniki:1l
mleka200g
masła3/4 szklanki
cukru1 szklanka
kaszy manny3 łyżki
kakaoduże opakowanie
herbatnikówPrzygotowanie:W garnku podgrzać
mleko z
masłem i
cukrem. Gdy składniki się połączą wsypać
kaszę manną i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż zgęstnieje.Spód dużej blachy wyłożyć
herbatnikami, wylać na nie krem z
kaszy manny. Na wierzch ułożyć drugą warstwę
herbatników.Schłodzić w lodówce.
Ingredients:1l of milk200g of butter3/4 cup of sugar1 cup of semolina3 tablespoons of cocoalarge pack of biscuitsPreparation:Heat the milk with the butter and sugar in a pot. When the ingredients have combined, add semolina and heat on medium heat until thickened.Put biscuits under a large sheet,
pour upon them the cream of semolina. On top lay a second layer of biscuits.Cool in the fridge.