Wykonanie
Wiosna, wiosna, nareszcie wiosna! Nadchodzi ochota na sałatki, surówki i inne tego typu rzeczy.Moja
sałatka może zbyt wiosenna nie jest, za to na pewno jest smaczna. Orientalną też bym jej nie nazwała-to po prostu misz-masz składników, które właśnie miałam pod ręką.
Składniki (4 porcje):100 g
makaronu ryżowegoopakowanie paluszków surimiszklanka dowolnych
kiełków (u mnie mieszanka
ciecierzycy,
fasoli Mung,
fasoli Adzuki oraz soi.)5-6 plastrów marynowanej
paprykipół puszki
kukurydzymały
jogurt naturalnyłyżeczka jasnego
sosu sojowegosól i
pieprzPrzygotowanie:
Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić.
Jogurt wymieszać z
sosem sojowym,
solą i
pieprzem. Do miski wrzucić pokrojone wcześniej surimi i
paprykę,
kiełki oraz
kukurydzę, dodać
makaron, zalać
jogurtem i dokładnie wymieszać.Można jeść od razu, ale lepiej smakuje po godzinie w lodówce, jak smaki się "przegryzą".