Wykonanie
Znów eksperymenty - kupiłam
brokuła i trzeba było go zużyć, bo inaczej by się zmarnował. Z braku lepszego pomysłu zrodził się przepis na smaczną kolorową
sałatkę z nutą orientu, w sam raz na lekki lunch do pracy czy szkoły.
Składniki:150 g
makaronu ryżowego100 g paluszków surimi
brokułpaprykapuszka
kukurydzyogórekSos:150 g
jogurtu naturalnegołyżka
sosu sojowego jasnegosól i
pieprz (wedle uznania)pół łyżeczki
przyprawy pięciu smaków (opcjonalnie)Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na małe różyczki, krótko gotujemy w osolonej wodzie, na tyle, by wciąż pozostały dość twarde.
Makaron zalewamy gorącą
wodą i pozostawiamy pod przykryciem na czas podany na opakowaniu (na moim 3-4 min). Pozostałe składniki kroimy w kostkę, paski, plasterki - jak komu wygodnie. Dodajemy
brokuła i
makaron. Mieszamy składniki sosu, zalewamy
sałatkę i mieszamy. Odstawiamy na min. 1h do lodówki, by smaki się "przegryzły".
Z przepisu wychodzi 6 porcji sałatki, każda po ok. 180 kcalSmacznego!