Wykonanie
Dziś jedna z najbardziej klasycznych sałatek imprezowych. Pyszna i sycąca, smakuje każdemu, równie dobrze sprawdzi się jako przekąska jak i pełnoprawne danie obiadowe :) Dobrze jest robi ć ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy.Składniki:- 1 duża
pierś z kurczaka- opakowanie
przyprawy gyros- pół główki
kapusty pekińskiej- puszka
kukurydzy- mały słoik
ogórków konserwowych- 3
cebule- mały słoik
majonezu-
ketchup-
olej do smażenia
W pierwszej kolejności zajmujemy się
kurczakiem - kroimy go w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości
oleju z dodatkiem dużej ilości
przyprawy do gyrosa (trzeba to robi ć "na oko", tak, by
przyprawa pokryła dokładnie wszystkie kawałki
kurczaka, wyjdzie prawie cała lub cała paczka). Gdy
kurczak się usmaży, odstawiamy go do przestudzenia. Teraz nadchodzi czas na doprowadzenie pozostałych składników do stanu ze zdjęcia powyżej -
cebulę kroimy w drobną kosteczkę,
ogórki podobnie,
kapustę szatkujemy,
kukurydzę odsączamy. Do tego czasu
kurczak powinien by już przestudzony, więc
pora przystąpi do komponowania warstw sałatki. Na samo dno wrzucamy
kurczaka...
...na niego
ketchup...
...
potem cebulę...
...następnie
ogórki...
...na to
majonez...
...na niego
kukurydzę...
...jeszcze jedną warstwę
ketchupu...
...i
kapustę. Nasza
sałatka gotowa :)
Smacznego!