Wykonanie
składniki* 1 podwójny
filet z kurczaka* 1 puszka
kukurydzy* 1/2
kapusty pekińskiej* 3-4 małe
cebulki* 3-4
ogórki konserwowe* 2 łyżeczki
przyprawy gyros*
majonez*
ketchup pikantny lub łagodny*
olej do smażeniaSposób wykonaniaFilety pokroić w kostkę,
cebulę w półplasterki,
ogórki w kostkę, a
kapustę d cienkie paseczki.
Mięso podsmażyć na
oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki
wody z rozpuszczoną w niej
przyprawą gyros i dusić na średnim ogniu , aż do odparowania
wody.Wyjąć
mięso do naczynia, w którym będzie robiona
sałatka i na tym samym
oleju zeszklić
cebulę.
Mięso rozłożyć na dnie naczynia, a następnie wyłożyć równo
cebulkę, poczekać chwilę, aż przestygnie i polać
ketchupem.Na
ketchupie rozłożyć pokrojone
ogórki, a na nie
kukurydzę i polać
majonezem.Na górę wyłożyć pokrojoną
kapustę pekińską i delikatnie polać
ketchupem.Można chwilę schłodzić w lodówce.
Sałatka może też spokojnie stać w lodówce do następnego dnia (nie podchodzi
wodą).
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.