Wykonanie
Tak się jakoś ostatnio złożyło, że miałam w domu pół pekinki, a w najbliższej perspektywie małą rodzinną imprezkę. Skojarzenie jednego z drugim jest dość automatyczne - trzeba zrobić
sałatkę! Przegrzebałam pół internetu, ale nic mi się nie podobało, w związku z czym poszłam na żywioł i udało się ;)
Sałatka nadaje się nie tylko na imprezy - przekonałam się, że to również idealna przekąska do pracy :)Użyłam
mortadeli, Wy możecie użyć tego, co Wam się żywnie podoba -
szynki,
parówek,
kiełbasy, jeśli chcecie, by Wasza
sałatka była bezmięsna, zamiast
wędliny dodać można
kukurydzę z puszki.Składniki:- pół główki
kapusty pekińskiej- 0,5 kg
mortadeli- szklanka
ryżu- 2-3 łyżki
majonezu-
curry,
vegeta,
pieprzW pierwszej kolejności musimy zająć się
ryżem. Wrzucamy go na suchą patelnię i prażymy przez chwilę na małym ogniu, cały czas pilnując, by się nie przypalił.
Po jakiejś minucie dodajemy do niego sporą ilość
curry (ok. dwóch łyżek) i mniej więcej łyżeczkę
vegety.
Po kolejnej minucie zalewamy nasz
ryż dwoma szklankami
wody, mieszamy przez chwilkę, by nic nie przywarło, zakrywamy pokrywką i zostawiamy w świętym spokoju na 15-20 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki, nie mieszamy, w ogóle najlepiej nie zbliżać się do garnka, bo na bank nie wyjdzie ;) Po tych 15 minutach w naszym garnku powinniśmy zobaczyć ugotowany, miękki
ryż bez ani grama
wody. Gdyby jednak był oporny i nadal twardy,
wody można dolać i dalej trzymać pod pokrywką, aż zmięknie.
Ryż odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie szatkujemy
kapustę pekińską i kroimy
wędlinę w kostkę. Gdy wszystko jest już pokrojone, a
ryż w miarę wystudzony (nie musi być całkiem zimny, ważne, by nie był gorący), wrzucamy nasze składniki do miski, dodajemy
majonez i przyprawiamy do smaku. Teraz pozostaje udekorować nasze dzieło i zapraszać gości :)Smacznego!