Wykonanie
Kolejny przepyszny pomysł na
makaron. Gęsty, kremowy sos
serowy możemy przygotowac z ulubionych
serków topionych w dowolnych kombinacjach - ja wybrałam wyraziste w smaku mazdamery, łamiąc ich smak jednym
serkiem o smaku
śmietankowym. Myślę, że dobrym pomysłem mogą również by
serki z
ziołami, bądź innymi dodatkami.
Wodę możemy zastąpic
śmietaną, wtedy uzyskamy gęsty dip :)Składniki:- 400 g dowolnego
makaronu- 400 g
serka topionego- 1
kostka rosołowa- 400 ml
wody- 200 ml
śmietany 36%- garśc poszatkowanej
natki pietruszki-
sól,
pieprz do smaku
Wstawiamy
wodę na
makaron. W tym czasie do rondla wlewamy
wodę, gdy się zagotuje, wrzucamy do niej rozkruszoną
kostkę rosołową i mieszamy, aż się rozpuści. Oczywiście użyc możemy również prawdziwego rosołu, ale ważne wtedy, by nie był on zbyt tłusty.
Następnie dodajemy
śmietanę i czekamy, aż całośc się zagotuje.
Teraz
pora na
serki. Wrzucamy je pokrojone w kostkę, by szybko się rozpuściły.
Gdy sos będzie już jednolitej konsystencji, dodajemy
pietruszkę i doprawiamy. Podajemy rzecz jasna z
makaronem :)Smacznego!