Wykonanie
Myśl o zrobieniu takich
bananów podsunęła mi kiedyś Mila, ale jakoś tak brakowało mi motywacji i okazji, więc akcja była jak znalazł. Przygotowanie tej przekąski jest nieco czasochłonne, ale naprawdę warto. Dodam jeszcze, że zdecydowanie lepsze okazały się na zimno, dziewczyny z pracy powiedziały, że smakują jak takie małe racuszki :)
Wodę z przepisu można zastąpić częściowo
mlekiem.Składniki:- 4
banany- 1
jajko- szklanka
mąki- szklanka
wody- pół szklanki
wiórków kokosowych- pół łyżeczki
proszku do pieczenia-
olej do smażenia-
cukier puder do posypania
Wykonanie naszych
bananków jest nad wyraz proste - wystarczy zrobić ciasto, mieszając w misce
wodę,
mąkę,
jajko,
proszek do pieczenia i
wiórki kokosowe...
...i pokroić
banana w takie trochę grubsze plasterki, najlepiej nieco pod ukosem. Radzę nie kroić wszystkich na raz, ponieważ smażenie jest dość czasochłonne i kawałki
owoców mogłyby zacząć ciemnieć.
Teraz rozgrzewamy na patelni
olej, powinno być go dość dużo. Bierzemy wykałaczkę i zanurzamy po kolei każdy plasterek w cieście, po czym wrzucamy go na patelnię.
Smażymy do momentu, w którym ciasto stanie się brązowe, następnie przekładamy na papier, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, przekładamy na talerz, posypujemy
cukrem pudrem i nasze
banany są gotowe.Smacznego!