ßßß Cookit - przepis na Olejek lub aromat migdałowy

Olejek lub aromat migdałowy

nazwa

Wykonanie

Najprostsza szarlotka na świecie. Proste ciasto, uprażone jabłka, piana z białek. Prosto i pysznie. Polecamy :)
Potrzebujesz:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
200 g masła,
4 żółtka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg jabłek (np. szara reneta),
Piana:
4 białka,
1 filiżanka brązowego cukru
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników (można w malakserze). Gotowe ciasto podziel na dwie części.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij jedną częścią ciasta a następnie włóż ją do lodówki. Pozostałe ciasto owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnuszka, podlej odrobiną wody i dodaj kilka kropli olejku lub aromatu migdałowego. Jabłka gotuj na małym ogniu około 15 minut. Kiedy są gotowe pozostaw je do przestudzenia. Kiedy jabłka są lekko przestudzone, wyjmij blachę z lodówki i przełóż owoce na warstwę ciasta.
Z białek ubij sztywną pianę. Wyłóż ją na jabłka, wierzch posyp brązowym cukrem. Wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta i zetrzyj je na tarce bezpośrednio na pianę. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut.
Szarlotka najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem lodów.
Smacznego!
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/05/szarlotka.html