Wykonanie
Ta kanapka gości na naszym
stole dość często. Uwielbiamy ją oboje z mężem (dziecko nadal w fazie „fuuuj”) więc przygotowujemy ją zimą, kiedy mamy ochotę na ciepłe śniadanie albo latem kiedy wieczór poprzedzający był obfity w
alkohol.Ta pożywna kanapka od razu stawia na nogi. Myślę sobie zresztą, że na takim "zakrapianym" wieczorze też się świetnie sprawdzi. W końcu to bomba węglowodanowa. My polecamy wersję z naszym ulubionym zestawem warzyw, ale to tylko sugestia. Najważniejsza jest baza, resztę pozostawiamy Twojej wyobraźni.Potrzebujesz:ciabatta (na jedną osobę 1 mała lub pół większej),
bekon pokrojony w cieniutkie plasterki (4 plasterki na osobę),mała kulka
mozarelli pokrojona w plastry,kilka listków
rucoli,kilka plasterków
pomidora i świeżego
ogórka,masło/oliwa,1 łyżka
majonezu,1 łyżka
ketchupuWykonanie:Podgrzej piekarnik do 150-160 stopni.Ciabattę przekrój na dwie części, każdą posmaruj odrobiną
masła lub
skrop oliwą. Włóż kromki do piekarnika na jakieś 4 minuty. Na zimnej patelni ułóż plastry
bekonu i podsmażaj je na średnim ogniu aż będą rumiane (ale nie spalone!). W tym czasie wymieszaj w małej miseczce
ketchup i
majonez.Podsmażony
bekon ułóż na jednej części gorącej ciabatty. Na drugiej części połóż plastry
mozarelli. Zapiekaj przez kolejne 3 minuty aż
ser się ładnie rozpuści. Wyjmij
pieczywo z piekarnika, posmaruj sosem, połóż
rucolę,
pomidora i
ogórka, złóż dwie części tworząc kanapkę.
Smacznego!