ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj)

Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj)

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być. Łatwo się je wałkuje i wycina, można pokusić się również o bardziej skomplikowane kształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.
Składniki:
kleik ryżowy dla niemowląt
85g (pół paczki)
margaryna bezmleczna 100g
cukier puder 50g
proszek do pieczenia bezglutenowy
mąka bezglutenowa Mix it 0,5 łyżeczki
100 g
ekstrakt waniliowy kilka kropli
syrop daktylowy 3 łyżki
karob mielony 2 łyżki
siemię lniane mielone 0,5 łyżeczki
woda 1 łyżka
cynamon 0,5 łyżeczki
powidła śliwkowe kilka łyżek
Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.
Karob można zastąpić kakao lub rozpuszczalną kawą typu cykoria instant.
Zamiast syropu daktylowego można użyć miodu.
Jeśli nie macie uczulenia na jajka to dobrze dodać 2 żółtka, lub 4 jajeczka przepiórcze.
Przygotowanie:
Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Dodać miękką margarynę. Siemię lniane zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z syropem daktylowym i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. W środku można zrobić wgłębienie i nałożyć trochę powideł śliwkowych lub ulubionej marmolady.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/12/ciasteczka-cynamonowe-z-powidami.html