Delikatne, chrupiące ciasteczka o waniliowo - daktylowym aromacie.Składniki:kleik ryżowy 1 torebka 170 gmargaryna bezmleczna 1 kostka 200 gcukier waniliowy 1 torebkasyropdaktylowy 5 łyżek lub daktyle 12 szt.proszek do pieczenia bezglutenowycukier puder1 łyżeczka50 g1 łyżeczkaPrzygotowanie:Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękła.Jeśli używamy suszonych daktyli, trzeba usunąć z nich pestki, wypłukać. Daktyle zalać 1/4 szklanki wrzątku a gdy zmiękną odcedzić z wody i rozdrobnić blenderem. Przestudzić.Kleik ryżowy, cukier, mielony len i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać margarynę i syropdaktylowy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Szybsza wersja: uformować z ciasta kulki, ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem i rozgnieść je na płasko. Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia.