ßßß Cookit - przepis na Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek)

Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek)

nazwa

Wykonanie

Delikatne, chrupiące ciasteczka o waniliowo - daktylowym aromacie.
Składniki:
kleik ryżowy 1 torebka 170 g
margaryna bezmleczna 1 kostka 200 g
cukier waniliowy 1 torebka
syrop daktylowy 5 łyżek lub daktyle 12 szt.
proszek do pieczenia bezglutenowy
cukier puder
1 łyżeczka
50 g
1 łyżeczka
Przygotowanie:
Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękła.
Jeśli używamy suszonych daktyli, trzeba usunąć z nich pestki, wypłukać. Daktyle zalać 1/4 szklanki wrzątku a gdy zmiękną odcedzić z wody i rozdrobnić blenderem. Przestudzić.
Kleik ryżowy, cukier, mielony len i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać margarynę i syrop daktylowy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Szybsza wersja: uformować z ciasta kulki, ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem i rozgnieść je na płasko. Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/05/daktylowe-ciasteczka-z-kleiku-ryzowego.html