ßßß Cookit - przepis na Cieciorka w sosie pomidorowym (bez glutenu, mleka i jajek)

Cieciorka w sosie pomidorowym (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Ciecierzyca vel cieciorka, zwana też włoskim grochem jest rośliną spokrewnioną z bobem i grochem. Ma lekko orzechowy smak, który moim dzieciom bardzo odpowiada i wolą cieciorkę niż fasolę, soję czy soczewicę "po bretońsku".
Składniki:
ciecierzyca 1 szklanka suchej lub 2 puszki konserwowej
dojrzałe pomidory kilka sztuk
przecier / koncentrat pomidorowy 1 szklanka / mała puszka
skrobia kukurydziana lub tapioka 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
tymianek, majeranek, pieprz, sól do smaku
parówki lub kiełbaski
bezglutenowe kilka sztuk
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wodę wymienić na świeżą i ugotować do miękkości. Wodę odlać. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przecier pomidorowy (lub koncentrat i wodę), przyprawy i pokrojone parówki, gotować kilka minut mieszając. Skrobię rozrobić z małą ilością zimnej wody, wlać do sosu, zagotować do zgęstnienia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/09/cieciorka-w-sosie-pomidorowym-bez.html