ßßß Cookit - przepis na Budyń z quinoa, ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek)

Budyń z quinoa, ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj śniadaniowy budyń w wersji daktylowej, z dodatkiem quinoa (komosy ryżowej i brązowego ryżu.
Składniki:
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)0,5 litra
ugotowany ryż brązowy
ugotowane ziarno quinoa 0 , 5 szklanki
0 , 5 szklanki
cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
daktyle około 10 szt
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru
cynamon (i/lub kardamon)3 łyżki
szczypta
Przygotowanie:
Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, quinoa, cukier (jeśli używamy słodzonego mleka to dosładzanie nie jest konieczne). Następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać pokrojone daktyle, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/07/budyn-z-quinoa-ryzem-i-daktylami-bez.html