ßßß Cookit - przepis na Turecki budyń z ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek)

Turecki budyń z ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Sütlaç - turecki budyń z ryżem w wersji dla alergika. Można przygotować go z dodatkiem ulubionych suszonych owoców i przypraw, najlepiej smakuje z dodatkiem wanilii, kardamonu i cynamonu.
Składniki:
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)0,5 litra
ugotowany ryż 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
daktyle kilka sztuk
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki
cynamon, kardamon szczypta
Przygotowanie:
Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Daktyle opłukać, pokroić na kawałki. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, daktyle i przyprawy. Pogotować kilka minut na wolnym ogniu, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Przelać do miseczek, ostudzić.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/turecki-budyn-z-ryzem-i-daktylami-bez.html