ßßß
Cookit - przepis na Babeczki kokosowe z borówkami (bez glutenu, mleka i jajek)
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Babeczki kokosowe z borówkami (bez glutenu, mleka i jajek)
Składniki
Cukier puder
Masło
Margaryna
Kakao
Wiórki kokosowe
Proszek do pieczenia
siemię lniane
Mleko sojowe
Ryż
Mleczko kokosowe
Skrobia kukurydziana
Zapach waniliowy
Borówki
Chipsy
Kokos
Wykonanie
Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione
waniliowym
kremem z
mleka kokosowego
i
borówkami
. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :)
Składniki:ciasto kruche:bezglutenowa mieszankaMix C lub inna na ciasto kruche 250 g
cukier puder
125 g
masło
lub
margaryna
bezmleczna 125 gkarob mielony lub
kakao
1 łyżeczka
wiórki kokosowe
3 łyżki
proszek do pieczenia
bezglutenowy 1/2 łyżeczki
siemię lniane
mielone 1 łyżeczka
mleko sojowe
,
ryżowe
lub inne 2 łyżkikrem
kokosowy
:
mleko kokosowe
puszka 400 ml
skrobia kukurydziana
5 łyżek
masło
lub
margaryna
bezmleczna 125 g
cukier puder
4 łyżki
aromat waniliowy
kilka kropli
borówki
i
chipsy
kokosowe
do dekoracjiJeśli dozwolone są
jajka
to zamiast
siemienia lnianego
i
mleka
można dodać dwa
żółtka
.Zamiast mieszanki bezglutenowej Mix C można użyć
skrobi kukurydzianej
(2/3) z drobno mieloną
mąką
kukurydzianą (1/3).Przygotowanie:ciasto:
Siemię lniane
rozmieszać z
mlekiem
, pozostawić do spęcznienia.
Mąkę
wymieszać z karobem,
proszkiem do pieczenia
i
cukrem
, dodać
masło
i kleik z
siemienia lnianego
. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać
wiórki kokosowe
i wymieszać. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremek do babeczek - ja użyłam małych silikonowych ale tradycyjne metalowe byłyby chyba wygodniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić.krem:Z
mleka kokosowego
odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim
skrobię kukurydzianą
(zamiast
skrobi
można użyć budyniu
kokosowego
lub
śmietankowego
). Pozostałe
mleko
zagotować ciągle mieszając, wlać
skrobię
i
aromat waniliowy
, zagotować do zgęstnienia. Dobrze mieszać aby nie było grudek i nie przypaliło się ;)
Budyń
pozostawić do ostygnięcia. Masło/margarynę ogrzać do temperatury pokojowej i utrzeć z
cukrem pudrem
na puszystą masę. Do utartej
margaryny
dodawać po jednej łyżce ostudzony
budyń
(oba składniki powinny
mieć
taką samą temperaturę pokojową). Ubijać mikserem na puszysty krem. Napełnić kremem babeczki, udekorować
borówkami
i
kokosem
. Schłodzić w lodówce.
Źródło:
http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/07/babeczki-kokosowe-z-borowkami-bez.html
Przepisy powiązane
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek)
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek)
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek)
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek)
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek)
Składniki powiązane (0)