ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek)

Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Dawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło mnie do upieczenia podobnych bezglutenowych ciasteczek. Wyszły pyszne i na pewno zrobię je jeszcze w przyszłości. Zwłaszcza, że własnie przyszło mi na myśl aby upiec je w formie do "orzechów" - wtedy można by pokusić się o wersję nadziewaną kremem :)
Składniki:
skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka 1 szklanka
mielone midały 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
siemię lniane mielone 1 łyżka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)2 łyżki
margaryna bezmleczna 100g
cukier puder 0,5 szklanki
aromat waniliowy kilka kropli
do polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko wegańska polewa do ciast :
masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany)40g
mleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżki
cukier puder 1 łyżka
3 krople
całe migdały i wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Mielony len mieszamy z mlekiem, odstawiamy na kilka minut aby spęczniał. Miękką margarynę rozcieramy z cukrem i skrobią. Dodajemy len, mieszamy. Dosypujemy mielone migdały i wiórki kokosowe, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wycinamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka. (Można też formować z ciasta kulki i rozpłaszczać je)
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia. (około 20 minut)
Tłuszcz kakaowy lub kokosowy rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie. Dodajemy mleko w proszku, cukier i aromat, mieszamy do połączenia się składników.
Po wystygnięciu ciasteczek oblewamy je polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i na kapkę polewy przyklejamy migdały.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/10/ciasteczka-kokosowo-migdaowe-la.html