Wykonanie
Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu,
orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z
syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus
daktylami lub
suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :)
Składniki:Koncentrat
mąki uniwersalny bezglutenowy 500 gkarob mielony 3 łyżeczki
siemię lniane mielone
siemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki2 łyżeczki
cukier (najlepiej brązowy)2 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
drożdże instant 7 g
olej (użyłam rzepakowy)smarowidło
jabłkowo-
gruszkowe 3 łyżki2 łyżki
woda 1 szklanka
mleko (
sojowe,
ryżowe lub inne)1 szklanka
orzechy laskowe (niekoniecznie)Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać
mleko,
wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i
olej oraz smarowidło z
syropu gruszkowo-
jabłkowego (zamiast tego może być
syrop daktylowy, zmiksowane namoczone
daktyle lub
suszone śliwki). Dodać
orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na
orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych
mąką (kukurydzianą,
ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną
wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.Przed włożeniem
bułek do piekarnika posmarować wierzch "
kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki
skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki
wody, z dodatkiem łyżeczki
oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni.Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.
Zapraszam do zakładki "Porady i
triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.