ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek)

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Ostatnio piekłam różne bułeczki i pizze, teraz dla odmiany zamarzył mi się tradycyjny razowy chleb. Skorzystałam z mieszanki mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam i poppingu z amarantusa. "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje świeżość.
Składniki:
Koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowy 500 g
karob mielony 2 łyżeczki
popping (ekspandowane nasiona) z amarantusa 1 szklanka
cukier (najlepiej brązowy)1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże instant 7 g
olej (użyłam rzepakowy)3 łyżki
woda 1 szklanka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)1 szklanka
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.
Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/bezglutenowy-chleb-wieloziarnisty-z.html