ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek)

Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu).
Składniki:
1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianego
około 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. W zależności od właściwości użytej mąki ilość potrzebnego mleka może się trochę różnić. Jeśli używamy mleka słodzonego, nie ma potrzeby dosypywania cukru.
Łupiny babki jajowatej to moje niedawne odkrycie :) - lepiej niż inne zamienniki jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne.
Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się małe naleśniki typu amerykańskich pancakes, ale ciasto jest na tyle elastyczne, że udają się również duże.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/05/nalesniki-z-maki-jaglanej-bez-glutenu.html