Wykonanie
Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z
syropem klonowym lub
miodem (na zdjęciu).
Składniki:1 szklanka
mąki jaglanej1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego
siemienia lnianegookoło 1 szklanki
mleka sojowego lub
ryżowegoszczypta
soliPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając
mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. W zależności od właściwości użytej
mąki ilość potrzebnego
mleka może się trochę różnić. Jeśli używamy
mleka słodzonego, nie ma potrzeby dosypywania
cukru.Łupiny babki jajowatej to moje niedawne odkrycie :) - lepiej niż inne zamienniki
jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż
siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne.Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się małe naleśniki typu amerykańskich pancakes, ale ciasto jest na tyle elastyczne, że udają się również duże.