Wykonanie
Składniki:ugotowane
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana kilka łyżekPrzygotowanie:Ugotowane w osolonej wodzie
ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę, zmielić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem. Jeśli używamy dopiero co ugotowanych, to trzeba je ostudzić zanim dodamy
mąkę.Rozdrobnione
ziemniaki przełożyć do dużej miski, wsypywać po łyżce
mąki ziemniaczanej i wyrabiać.
Mąkę dosypywać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Ilość potrzebnej
mąki zależy od wilgotności masy ziemniaczanej a ta od odmiany
ziemniaków, czasu jaki upłynął od ich gotowania, stopnia odparowania z nich
wody itd.Z ciasta uformować wałki grubości około 2 cm, pokroić skośnie aby otrzymać kształt kopytek.W międzyczasie zagotować
wodę w szerokim garnku, dodać łyżeczkę
soli i łyżeczkę
oleju. Wrzucać kopytka do wrzątku, od ich wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty.Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać:żółte - 1/4 łyżeczki
kurkumyzielone - kilka łyżek drobno zmielonego
szpinaku (świeżego lub mrożonego)czerwone - łyżkę
koncentratu pomidorowegoNa zdjęciu poniżej kopytka
szpinakowe: