ßßß Cookit - przepis na Bułeczki koperkowe nadziewane parówkami (bez glutenu, jajek i mleka)

Bułeczki koperkowe nadziewane parówkami (bez glutenu, jajek i mleka)

nazwa

Wykonanie

Według ocen moich dzieci to najsmaczniejsza wersja bułeczek :)
Składniki:
mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex)500 g
drożdze instant dr Oetker 1 torebka
cukier (najlepiej brązowy)1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
woda około 2 szklanki
siemię lniane mielone 1 łyżka
koperek świeży lub suszony 1 pęczek lub 2 łyżeczki
parówki bezglutenowe drobiowe lub sojowe
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane i wymieszać. Dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody.
Dodać posiekane świeży koperek (ewentualnie suszony). Wymieszać, przełożyć do foremek, mogą być też papierowe jak do muffinek. Parówki pokroić na plasterki i powtykać w ciasto. (Lepiej głębiej, aby ciasto po urośnięciu przykryło parówki, unikniemy wtedy zbytniego przyrumienienia.)
Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.
Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.
Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj .
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/05/bueczki-koperkowe-nadziewane-parowkami.html