ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec Siostry Anastazji

Orzechowiec Siostry Anastazji

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
250 g masła (ja dałam 150 g)
2/3 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Przygotować 2 takie same duże blaszki. Pierwszą część wyłożyć na blachę. Piec w 180 st około 15 minut (do zarumienienia). Drugą część ciasta również wyłożyć na blachę i przygotować masę orzechową.
Masa orzechowa:
1 szklanka grubo pokrojonych orzechów
1/2 szklanki cukru
80 g masła
2 łyżki miodu
Masło roztopić, dodać cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wyłożyć na drugą część ciasta. Piec około 20 minut (do zarumienienia).
Masa budyniowa:
250 g masła
3 szklanki mleka
1 budyń (ja dałam 2 sztuki)
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki gorącej wody
Kawę rozpuścić w wodzie. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko z cukrem zagotować. Ugotować budyń. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Masło utrzeć stopniowo dodawać budyń i kawę. Na blat ciasta bez orzechów wyłożyć masę, przykryć plackiem z orzechami. Ciasto odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/12/orzechowiec-siostry-anastazji.html