ßßß
Cookit - przepis na Makowiec japoński
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makowiec japoński
Składniki
Jajko
Cukier
Masło
Mak
Mleko
Jabłko
Kasza manna
Kawa
Zapach rumowy
Herbatniki
Wykonanie
Mnóstwo
bakalii
, wilgotny, po prostu pycha:)
6
jajek
1,5 szklanki
cukru
125 g
masła
30 dag
maku
2 szklanki
mleka
4- 5
jabłek
(starte na dużych oczkach)6 łyżeczek
kaszy manny
1 łyżka
kawy
naturalnej, sypanej
aromat rumowy
2-3 paczki
herbatników
Mak
sparzyć w
mleku
około 10- 15 min. Odcedzić. Zmielić 2
razy
razem z
masłem
.
Żółtka
utrzeć z
cukrem
. Dodać zmielony
mak
,
jabłka
,
kaszę mannę
,
kawę
i aromat. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Dużą blachę wyłożyć
herbatnikami
, wylać ciasto. Piec ok 55 min w 180 st. Po wystudzeniu polać polewą.
Źródło:
http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/12/makowiec-japonski.html
Przepisy powiązane
makowiec z jabłkami
makowiec z jabłkami
makowiec z jabłkami
makowiec z jabłkami
makowiec z jabłkami
Składniki powiązane (0)