ßßß Cookit - przepis na Makowiec japoński

Makowiec japoński

nazwa

Wykonanie

Mnóstwo bakalii, wilgotny, po prostu pycha:)
6 jajek
1,5 szklanki cukru
125 g masła
30 dag maku
2 szklanki mleka
4- 5 jabłek (starte na dużych oczkach)
6 łyżeczek kaszy manny
1 łyżka kawy naturalnej, sypanej
aromat rumowy
2-3 paczki herbatników
Mak sparzyć w mleku około 10- 15 min. Odcedzić. Zmielić 2 razy razem z masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać zmielony mak, jabłka, kaszę mannę, kawę i aromat. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę i delikatnie połączyć z masą. Dużą blachę wyłożyć herbatnikami, wylać ciasto. Piec ok 55 min w 180 st. Po wystudzeniu polać polewą.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/12/makowiec-japonski.html