ßßß Cookit - przepis na Wędlina pietruszkowa

Wędlina pietruszkowa

nazwa

Wykonanie

Warto wypróbować. Polecam!
Źródło: Kuchnia Ireny i Andrzeja
Składniki:
1 kg mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
1 szklanka kaszy manny (opłukanej i odciśniętej)
1 - 2 pęczki pietruszki
4 jajka
3 4 ząbki czosnku
pieprz mielony
vegeta
2 woreczki foliowe
Mielone mięso wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić vegetą i pieprzem. Masę podzielić na dwie części, każdą włożyć do woreczka foliowego (ja miałam woreczki do zamrażania), masę ubić, boki dobrze zawiązać nitką. Woreczki z mięsem włożyć do wrzącej wody, gotować (na malutkim ogniu) około 1 godziny. Wyjąć z garnka przykryć deską i obciążyć np. garnkiem z wodą. Po wystudzeniu wędlinę wstawić do lodówki na 8 godzin.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/04/wedlina-pietruszkowa.html