Wykonanie
Warto wypróbować. Polecam!

Źródło: Kuchnia Ireny i AndrzejaSkładniki:1 kg
mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)1 szklanka
kaszy manny (opłukanej i odciśniętej)1 - 2 pęczki
pietruszki4
jajka3 4 ząbki
czosnkupieprz mielony
vegeta2 woreczki foliowe
Mielone mięso wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić
vegetą i
pieprzem. Masę podzielić na dwie części, każdą włożyć do woreczka foliowego (ja miałam woreczki do zamrażania), masę ubić, boki dobrze zawiązać nitką. Woreczki z
mięsem włożyć do wrzącej
wody, gotować (na malutkim ogniu) około 1 godziny. Wyjąć z garnka przykryć deską i obciążyć np. garnkiem z
wodą. Po wystudzeniu
wędlinę wstawić do lodówki na 8 godzin.