Wykonanie
Coraz częściej znajomi pytają mnie czy można w domu samodzielnie robić
wędliny jeśli nie ma się możliwości wędzenia? Wiele osób chciałoby samodzielnie zrobić w domu jakąś pyszną
wędlinę ale obawia się, że jest to trudne, czasochłonne wymaga jakiejś specjalistycznej
wiedzy i umiejętności.Najprościej jest oczywiście zamarynować i upiec
mięso ale pieczony
schab,
karkówka,
filet z indyka ale
pieczone mięso ciężko jest nazwać
wędliną.Zrobienie smacznej
wędliny w warunkach domowych nie jest skomplikowane. Oczywiście warto jest zaopatrzyć się w dobrym sklepie z artykułami wędliniarskimi w różnego rodzaju osłonki i
przyprawy. Przydatna jest też nadziewarka z różnej wielkości lejkami, która znacznie ułatwi nam pracę no i maszynka do
mielenia mięsa z sitkami o rożnej wielkości oczek.U nas w domu przygodę z
wędliną bez wędzenia zaczęliśmy już dawno od
mielonki, która jest naprawdę prosta w przygotowaniu a efekt przepyszny.Wraz z nadejściem wiosny w naszej pukpukowej kuchni zaczęło się wiec dziać intensywnie bo domowa
wędlina to naprawdę nic trudnego a pożytku wiele bo mamy pewność co jemy.
Mielonka sklepowa tak naprawdę nie zawiera
mięsa tylko same odpadki i tłuszcz, domowa zaś to naprawdę rarytas:)
Mielonka Wieprzowa
Łopatka wieprzowa lub okrawki z
szynki 1 kg
Boczek 1 kgPachwina wieprzowa lub podgardle 1 kgPodaję ilości
mięsa jakich użyliśmyPeklosól 16 g / 1 kg
Mąka Ziemniaczana 20 g / 1 kg
Żelatyna 30 g / 1 kgMy używamy
żelatyny wieprzowej 240 BLOOM która jest mocniejsza od tradycyjnej sklepowej.
Przyprawa do
mielonki tyrolskiej Dozowanie od 1do 3 g na 1kg
mięsa w zależności od gustów
smakowychWoda 10% ilości
mięsaOsłonka barierowa
Mięso mielimy maszynką do
mielenia mięsa na sitku 6 mm. Następnie rozprowadzamy
przyprawy w wodzie i łączymy ze zmielonym
mięsem. Następnie napełniamy
mięsem osłonkę, formując zgrabne batony a końce mocno zawiązujemy przędzą wędzarniczą. Gotowe batony odkładamy do lodówki na około dwanaście godzin. Po upływie tego czasu batony należy parzyć w wodzie o temperaturze siedemdziesięciu stopni Celsjusza przez czterdzieści minut do godziny (w zależności od fi osłonki) a
potem odstawić do pełnego wystudzenia w chłodne miejsce.Prawda że niewiele? A efekt, jak to
mawia nasza Martynka. Pychotka:)