Wykonanie
Nie
będę ukrywać, że nie jestem entuzjastką dzisiejszego Święta. Zawsze miałam spory problem z celebrowaniem tego dnia. Drażnią mnie bowiem te wszystkie czerwono- różowe tandetne upominki i zupełnie nie widzę sensu w kupowaniu lub dostawaniu kolejnego kubka z napisem "
LOVE" , uśmiechniętego
serca z trywialnym " I
LOVE YOU". No cóż poradzę, nie
bawi mnie to. Dlatego od jakiegoś czasu staram się tego dnia wyrazić moją miłość tym którzy są dla mnie najważniejsi robiąc to w co zawsze wkładam całe
serce czyli po prostu gotując.
Dziś postanowiłam, że w tym roku Walentynki będą słodkie, aromatyczne i bardzo, ale to bardzo
czekoladowe.
Czekoladę, kocham, ubóstwiam, i co tu kryć, nie umiem bez niej żyć:) Generalnie wszyscy lubimy słodkości. Staram się aby jak najczęściej były one domowej roboty, bo wtedy dokładnie wiem co w tych łakociach jest.Całe moje mieszkanie wypełnione jest intensywnym zapachem
czekolady,
imbiru,
cynamonu i
masła. Wiecie już co jest na rzeczy? Jasne że tak!!!
Czekoladowe ciasteczka!!Nie ma nic prostszego i bardziej pysznego niż domowe
ciastka. Z okazji dzisiejszego dnia oczywiście w kształcie
serc. Podwijajcie rękawy i do dzieła:)
Czekoladowe ciasteczka z nutą
imbiru i
cynamonuSkładniki
Jajka 2 szt
Mąka pszenna 2 szklanki
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Masło 200g Nie używajcie
margaryn czy innych tam mixów tylko prawdziwe pełne
masło daje ciasteczkom pyszny smak i kruchość
Cukier 3 łyżki
Kakao 2 łyżki Z
Kakaem jest podobnie jak z
masłem używajcie tylko tego prawdziwego jest nie tylko zdecydowanie najsmaczniejsze ale też po prostu najzdrowsze.
Czekolada Gorzka 1 tabliczka
Imbir w proszku 1/2 łyżki
Cynamon 1/2 łyżkiPrzygotowanie ciasta jest banalnie łatwe i wystarczy wszystkie składniki połączyć i zagnieść aż do uzyskania gładkiego elastycznego ciast. Ważne jest tylko to aby
czekoladę wcześniej rozpuścić. Można to zrobić w kąpieli
wodnej lub w mikrofali.Zgniecione ciasto powinno poleżeć w lodówce przez minimum godzinę a idealnie jest jak odpocznie nawet przez całą noc.Ciasto wałkujemy i wycinamy
ciasteczka. Grubość ciasta zależy od tego jakie
ciasteczka lubicie. Cienkie i chrupiące? A może grubsze i bardziej mięciutkie? Układamy
ciastka na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ja moje piekłam około 10 minut ale pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze ciut inaczej. Warto też użyć funkcji termoobiegu jeśli pieczecie
ciastka jednocześnie na kilku poziomach piekarnika.Upieczone
ciasteczka można ozdabiać, lukrować, posypywać
cukrem pudrem, kolorowymi posypkami które tak uwielbiają dzieciaki. Ja dziś aby wydobyć aromat
czekolady,
imbiru i
cynamonu zrobiłam polewę
miodowo-
pomarańczową. Wystarczy połączyć
miód z
sokiem z
pomarańczy tak aby uzyskać polewę w konsystencji lukru. Nadaje piękny połysk i jest naprawdę pyszna:)Zachęcam Was do obdarowywania tych, których kochacie prezentami od
serca takimi w które włożyliście miłość i własną pracę. Takie upominki cieszą najbardziej:) Pozdrawiam Walentynkowo i na koniec pozwolę sobie na mały romantyczny gest:
Mężu mój Ukochany! Od dziesięciu ponad lat jesteś miłością mojego życia. Moją codziennością i moim świętem. Nie wyobrażam sobie ani jednego dnia bez Ciebie i Kocham Cię jak Wariatka:).