Wykonanie
Jest 6 . 30 od mniej więcej pół godziny nie śpię. Przez zasłonięte rolety przebija się piękne majowe słońce. Zapowiada się cudny dzień i choć wiem, że będzie dla mnie bardzo długi i intensywny już się na niego cieszę. Karolcia już nie śpi leży koło mnie na łóżku i trenuje obroty z pleców na brzuszek. Pozycja na brzuchu to obecnie jej ulubiony sposób oglądania świata. Kiedy Martynka jeszcze śpi, a Michał wyjdzie już do pracy, w domu panuje cisza i spokój a ja mam chwilę czasu na zaplanowanie dnia i zadbanie o siebie.Dwoje małych dzieci, dwie ciąże w dwa lata, jedni mi współczują inni dziwią się że nie narzekam. Zawsze odpowiadam, że wiedziałam na co się pisze i szczerze
powiem, byłam pewna, że to będzie trudniejsze. Owszem na wiele spraw nie mam tyle czasu ile bym chciała ale jeszcze raz powtórzę to był mój wybór. Kilka dni temu do codziennego
planu dnia dołożyłam sobie nowe wyzwanie. Postanowiłam zadbać o swoją formę fizyczną i codziennie rano fundować sobie dawkę ćwiczeń. Na razie mam zapał choć mięśnie bolą:)Na szczęście nie muszę zmieniać nawyków żywieniowych bo od kiedy pamiętam do podstawą mojego dnia jest Śniadanie. Bez niego nie dałabym rady, tym bardziej, że kiedy dzień rozpocznie się na dobre i nabierze swojego codziennego tempa nie mam czasu na celebrowanie posiłków. Śniadanie to mój czas. Nie potrafię go rozpocząć bez kubka
kawy zbożowej z
mlekiem oraz czegoś pysznego co zapewni mi energię na cały dzień. Ostatnio często jem na śniadanie
jogurt naturalny z
musli, które zrobiłam sama. Dla mnie to idealny pomysł na śniadanie bo lubię śniadania na słodko. Poza tym
mogę skomponować taki mix na jaki mam ochotę. W kupnych
musli zawsze denerwowały mnie kandyzowane
owoce, które są jedynie słodkie a nie mają
owocowego smaku. Poza tym choć lubię słodkości jak dla mnie kupne mieszanki są zbyt słodkie i mdłe. Zrobienie
musli nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba
mieć żadnych zdolności kulinarnych i co najważniejsze nie trzeba trzymać się
kurczowo gramatury. Wystarczy odrobina fantazji a
musli wyjdzie pyszne. Mam swoją ulubioną kombinację oto ona:Energetyczne
musli śniadanioweSkładniki:
Płatki owsiane górskie 1/2 szklanki
Płatki kukurydziane ( zwykłe nie dosładzane) duża garść
Suszona śliwka około 15 sztuk
Suszona żurawina bardzo duża garść
Orzechy włoskie około dwóch łyżek łuskanych
orzechówSłonecznik 2 łyżki
Pestki dyni 2 łyżki
Miód 1 czubata łyżkaWykonanie jest bardzo proste. Na bardzo dużej patelni powolutku rozpuszczamy i podgrzewamy
miód. Trzeba pilnować żeby się rozpuścił ale nie spalił. W czasie kiedy
miód się rozpuszcza kroimy
śliwki i rozdrabniamy
orzechy włoskie. Wszystkie składniki wsypujemy na patelnię i delikatnie podgrzewamy przez cały czas mieszając.
Miód nie może się przypalić, musi jedynie pokryć wszystkie składniki. Kiedy poczujecie delikatny
orzechowy zapach a
płatki owsiane będą miały delikatnie złoty kolor
musli jest gotowe. Mieszankę przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika i mamy zapas na kilka dni. Teraz wystarczy tylko
mleko,
jogurt lub
maślanka i pyszne, zdrowe śniadanie gotowe!