Wykonanie
Czy jest ktoś chętny na taki piernik? :)Zaczynamy!
Składniki:40 dag
mąki25 dag
miodu20 dag
cukru do wypieków6
jajek4 łyżki gęstej
śmietany10 dag
masła¾ łyżeczki
sodymieszanka
przyprawy do piernika
soda oczyszczonaMiód,
masło,
kakao,
przyprawę do piernika umieszczamy w rondelku i mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Kiedy mieszanka będzie gorąca przesiewamy do niej
mąkę i odstawiamy do wystygnięcia.W międzyczasie (uwielbiam 'międzyczas') ubijamy pianę z
białek na sztywno i wstawiamy do lodówki. Pozostałe
żółtka ucieramy z
cukrem. Dodajemy do nich
śmietanę i ucieramy dalej.Czy masa w rondelku Wam wystygła?Doskonale!Odpalcie mikser i przygotujcie końcówki do mieszania ciasta, chyba że wolicie samodzielnie machać łyżką.
Masę z
żółtek i
śmietany łączymy z ostudzoną mieszanką dodając rozpuszczoną w łyżce
wody sodę oczyszczoną.Gdy osiągnięcie jednolitą konsystencję dodajemy pianę z
białek i delikatnie łyżką wprowadzamy ją 'w obieg' :)Przelewamy do dowolnej formy.
I pieczemy około godziny w temp. 180 st. C.*