Wykonanie
Składniki na
biszkopt:4
jajka,¾ szklanki
cukru,1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej,2/3 szklanki
mąki pszennej,Szczypta
soli,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Wykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek. Obie
mąki i
proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać. Ubić
białka ze szczyptą
soli, następnie dodać
cukier oraz
żółtka. Pianę delikatnie połączyć łyżką z przesianą
mąką i proszkiem. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko
olejem i oprószyć
bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170 C około 40 minut.Krem:3 szklanki
mleka,¾ szklanki
cukru,1 kostka
masła,3
żółtka4 łyżki
mąki pszennej,4 łyżki
mąki ziemniaczanej,
KokosWykonanie:2 szklanki
mleka gotujemy z
cukrem. W reszcie
mleka rozprowadzamy
mąkę,
żółtka i
kokos (ok 50g). Wlewamy to do gotującego się
mleka i szybko mieszamy, chwilkę gotujemy mieszając, studzimy. Gdy
budyń przestygnie ucieramy go z miękkim
masłem.Masa kokosowa:100 g wiórek
kokosowych,Łyżka
masłaKilka kropel
olejku waniliowegoWykonanie:
Kokos masło i olejek smażymy na patelni, gdy
kokos się lekko zarumieni odstawiamy . Studzimy.
Biszkopt przecinamy na pół, dolny placek smarujemy większą częścią kremu. Przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy pozostały krem. Na to sypiemy wystudzony przyrumieniony
kokos i oraz
kokos biały i delikatnie dociskamy rękami.Smacznego!:)