Wykonanie
Ciasto
czekladowe z
polewą czekoladową i posypką, żeby było jeszcze szybciej można po prostu posypać
cukrem pudrem.Składniki:
- 250g
mąki (ok.1,5 szklanki),- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- 3 łyżki ciemnego
kakao,-
cukier wanilinowy,- ok. 200g
cukru,- 200ml
oleju,- 250ml
jogurtu naturalneg lub
maślanki,- 3
jajka,+ gorzka lub
mleczna czekolada (150g)+ dowolna posypka
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Mąkę i
kakao przesiać, następnie wymieszać z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Dodać
cukier i
cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać
olej,
jogurt (
maślankę) i lekko roztrzepane widelcem
jajka. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Tortownicę (śr. 20 -21) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i włożyć do nagrzaneg piekarnika. Piec ok. 50 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalii. Polać ciasto rozpuszczoną
czekoladą i posypać posypką.
Smacznego,
Kasia ; )