Wykonanie
Przepis na kopiec kreta nie jest skomplikowany, wystarczy ciasto
czekoladowe, kilka
bananów i kopiec
bitej śmietany z kawałkami
czekolady.Składniki:
(ciasto)- 5
jajek,- 1 szklanka
cukru,- 2,5 szklanki
mąki,- 3 łyżki
kakao- 1 szklanka
wody,- 1 szklanka
oleju,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia+- 4
banany,- 500 ml
śmietany kremówki,- 2 łyżki
cukru pudru- 80g
czekolady,- 2 łyżki
soku z cytrynyMąkę i
proszkiem do pieczenia,
kakao przesiać i wymieszać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier. Dodać
żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Suche składniki (
mąka,
kakao proszek do pieczeia),
olej i
wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 40 w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka).Z przestudzonego ciasto odciąć górę, zostawiając wyższe boki, wyjąć trochę ciasta ze środka. Ułożyć obrane
banany, skropić
sokiem z cytryny.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Dodać startą
czekoladę, wymieszać łyżką ( można dodać
żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną dodać do
śmietany).
Śmietanę przełożyć na
banany, uformować kopiec. Odcięte ciasto pokruszyć i przylepić do
śmietany, włożyć do lodówki by
śmietana stężała.Smacznego,
Kasia ; )