ßßß
- 6 jaj,- 1 szklanka cukru,- 3 łyżki kakao,- 1 szklank a mąki,- śmietana kremówka,- krem karpatka (nie trzeba, ale ja miałam jesszcze miseczkę już przygotowanego),- 3 łyżki cukru pudru,- posypka czekoladowa,- jajka czekoladowe do ozdoby,- 4 łyżki dżemu truskawkowegoMąkę, kakao i przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie, wtedy biszkopt będzie bardziej puszysty. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170 ºC przez 35-40 min.
Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.Śmiętanę kremówkę ubić na najniższych obrotach miksera, a pod koniec dodać cukier puder. Przełożyć biszkopt kremem karpatka lub użyć tylko ubitej śietany, przykryć biszkoptem, który nasmarować dżemem truskawkowym, nałożyć drugą warstwę kremu, przykryć trzecim biszkoptem, wysmarować resztą kremu i udekorować według uznania.
Smacznego, Kasia ; )