Wykonanie
Często
piję sok żurawinowy, lubię jego charakterystyczny słodko-cierpki smak. Polecam, bo jest zdrowy, zwłaszcza wzmacnia
drogi moczowe. Z tego względu, że często mam kartonik tego soku w domu, postanowiłam urozmaicić smak barszczu czerwonego, wypróbowując ten właśnie sok.Potrzebne są:* 4 średnie lub duże czerwone
buraki* kilka średnich
ziemniaków*
fasolka zielona i
groszek zielony - mogą być z mrożonki*
liść laurowy* kilka ziaren
ziela angielskiego i świeżo zmielonego
pieprzu*
sól lub
przyprawa uniwersalna*
majeranek świeży lub suszony* szklanka
soku żurawinowegoBuraki obrałam, umyłam, pokroiłam w paski, a następnie ugotowałam do miękkości w 1l wrzącej
wody. W tym czasie obrałam i pokroiłam w dość drobną kostkę
ziemniaki. Warzywa zalałam 1,5 zimnej
wody, dodałam pokrojone
ziemniaki oraz ugotowane wcześniej
buraki (można dodać też
wywar z
buraków, wtedy zalewamy warzywa i
ziemniaki odpowiednio mniejszą ilością
wody). Zmniejszyłam ogień na kuchence, po czym do
wywaru dolałam szklankę
soku żurawinowego i wymieszałam, nadal go podgrzewając.Następnie wrzuciłam
liść laurowy i ziarenka
ziela angielskiego oraz doprawiłam pozostałymi
przyprawami. Na koniec posypałam
majerankiem.Można podawać z kleksem gęstej
śmietany. Dzięki dodaniu
soku żurawinowego barszcz zyskał na oryginalności i te smaki dobrze się skomponowały, przynajmniej dla mnie.