ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

składniki
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 200 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
* sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
* otarta skórka z 1 cytryny
* kilka kropli aromatu cytrynowego
Sposób wykonania
Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Mąki razem z proszkiem do pieczenia pieczenia.
Do utartych jajek dodać sok z cytryny, skórkę oraz aromat i zmiksować na delikatnych obrotach. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach dodawać po trochu mąkę i rozpuszczone masło. Miksować do połączenia składników.
Ciasto przelać do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 180°C , ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie do wystudzenia.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2015/05/babka-cytrynowa.html