ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem

Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon rabarbarowy u mnie w dalszym ciągu w pełni, ale tym razem zachciało mi się ciasta drożdżowego. Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg rabarbaru to nawet nieco za mało).
składniki
ciasto
*600 g mąki pszennej
* 7 łyżek oleju
* 80 g drożdży
* 1 szklanka mleka
* 6 łyżek cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 3 jajka
* szczypta soli
dodatkowo
* 1 kg rabarbaru (mogą też być inne owoce)
kruszonka
* 100 g mąki pszennej
* 75 g zimnej margaryny
* 1/4 szklanki cukru pudru
Sposób wykonania
Rabarbar obrać, pokroić na ok. 4 cm kawałki, zasypać 2-3 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na godzinkę.
Składniki na kruszonkę włożyć do naczynia i połączyć ze sobą tak aby powstały grudki.
Do większej miski wlać ciepłe mleko dodać drożdże, szczyptę soli, cukier, jajka i rozmieszać dokładnie.
Następnie dodać mąkę, olej i wszystko połączyć.
Ciasto wyłożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto gęsto ułożyć rabarbar odsączony z soku, a następnie posypać kruszonką.
Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/05/ciasto-drozdzowe-bez-wyrastania-z.html