ßßß Cookit - przepis na Pierniczki grube

Pierniczki grube

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 kg mąki pszennej wrocławskiej
* 250 g miodu
* 250 g margaryny
* 300
g cukru pudru
* 4 jajka
* 1 opakowanie przyprawy do pierników
* 1 opakowanie cynamonu
* 3 łyżeczki sody oczyszczonej
* szczypta soli
Sposób wykonania
Margarynę, miód i cukier zagotować w rondelku, a następnie odstawić do wystudzić.
Mąkę przesiać z sodą, dodać przyprawę do piernika, cynamon i masę miodową wymieszaną z jajkami. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce.
Przed pieczeniem ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm i wycinać foremką różne kształty. Przed pieczeniem można posmarować niesłodzonym mlekiem skondensowanym, wtedy będą lekko połyskliwe.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 °C, ok. 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika układać na kratce do wystudzenia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/11/pierniczki-grube.html