ßßß Cookit - przepis na Babka trójkolorowa

Babka trójkolorowa

nazwa

Wykonanie

składniki
* 250 g margaryny
* 6 jajek
* 1 i 1/2 cukru pudru
* 1 cukier wanilinowy
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju
* 1 kisiel brzoskwiniowy
* 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)
* 1 łyżka kakao
Sposób wykonania
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać.
Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę ucierać.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.
Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.
Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.
Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia.
Babki dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą...
Babka najlepsza jest po 2-3 dniach od upieczenia.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/11/babka-trojkolorowa.html