Wykonanie
składniki* 250 g
margaryny* 6
jajek* 1 i 1/2
cukru pudru* 1
cukier wanilinowy* 2 szklanki
mąki pszennej* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 1/2 szklanki
oleju* 1
kisiel brzoskwiniowy* 1
kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)* 1 łyżka
kakaoSposób wykonania
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6
żółtek ciągle ucierając, dodać
cukier i
cukier wanilinowy i dalej ucierać.Na koniec dodać
olej i jeszcze chwilę ucierać.Następnie dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem.Ciasto podzielić na 3 części.Do jednej dodać
kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej
kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać
kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować
margaryną i wysypać
bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia.Babki dowolnie udekorować np. lukrem,
czekoladą...Babka najlepsza jest po 2-3 dniach od upieczenia.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.