Wykonanie
składniki* podwójny
filet z kurczaka* 1 i 1/2 woreczka
ryżu parboiled*
brokuł* 1/2 puszki
kukurydzy* 2-3
marchewki* 20 dag
fasolki szparagowej* 1 mała
papryka czerwona*
sos sojowy* sosu
piri-
piri*
sólSposób wykonania
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na
oliwie.
Brokuła podzielić na różyczki,
marchewki obrać i pokroić na plasterki,
fasolkę szparagową na ok. 3 cm kawałki,
paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w 3-4 cm paseczki.W garnku rozgrzać nieco
oliwy, wrzucić
ryż i mieszając podsmażać, aż
zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki
wody, dodać podsmażone
mięso, ok. 2 łyżki
sosu sojowego, nieco
soli i łyżeczkę sosu
piri-
piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości
ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku,
solą, i sosem
piri-
piri.